În România nu e doar nasol…

Am realizat interviul cu subsecretarul general ONU pe probleme de securitate, Peter Thomas Drennan, pentru că a venit în România la începerea primului program de instruire al ofițerilor ONU, din anul acesta.  Adică vin angajați ONU din toată lumea, doar aici,  la București, să se pregătească pentru a deveni ofițeri de protecție.

Centrul din România e singurul autorizat din lume pentru acest lucru. Iar instructorii acreditați ONU sunt doar SPP, cu misiuni în teatrele de operații, secondați de câțiva angajați ONU de la headquarters.

Programele au început acum opt ani, au fost 22 la număr și în cadrul lor s-au pregătit 300 de ofițeri de protecție. Anul acesta vor avea loc cinci astfel de cursuri.

Subsecretarul ONU, Peter Thomas Drennan este ofițer de carieră, australian, fost polițist, soția polițistă, fiul polițist, ginerele polițist, fiica lucrează pentru intelligence-ul australian. Îmi spunea că toți sunt în the service oof their country. Și acum al lumii, cu el la ONU.

Nu-mi place să idealizez și în curtea oricărui erou, dacă începi să scormonești poți găsi lucruri care să nu-l mai facă să arate ca Făt Frumos pe cal alb, dar ce mi-a plăcut în mod deosebit vorbind cu omul acesta despre el și despre misiunile de pace, despre colaborarea cu serviciile noastre și cu ofițerii  noștri, aici și în zonele de război, am avut o senzație aproape violentă că noi vorbim dintr-un loc călduț când oameni își riscă efectiv viața pentru pace. Și că oamenii politici decid la propriu dacă cineva trăiește sau moare. Hotărârea pe care au iau de la ei din fotoliu, cu baia cu apă curentă și frumos-mirositor alături, nu trebuie întunecată de confort și distanță. De asta unii sunt mari oameni de stat și alții sunt doar niște oportuniști care la un moment dat doar încurcă lumea.

Interviul a fost difuzat joi, 19 aprilie, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *